Data publikacji: 2018-05-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Światowy Dzień Pieczenia – przepisy na ciasta w orientalnym stylu
Kategoria: Zakupy, LIFESTYLE
Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 18 maja. Eksperci Jasmeen wiedzą, że to święto ma na celu nie tylko promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich.
Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 18 maja. Eksperci Jasmeen wiedzą, że to święto ma na celu nie tylko promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich. Dlatego przygotowali sprawdzone przepisy na ciasta, z których mogą skorzystać nawet te osoby, które nigdy w życiu niczego nie upiekły. Takie święto to przecież doskonała okazja, aby po raz pierwszy spróbować swoich sił w kuchni.
Ciasto z Sezamellą o smaku Waniliowym
Składniki na ciasto:
niecała szklanka mąki pszennej
4 jajka
paczka margaryny (200g)
3 łyżki Sezamelli o smaku waniliowym marki Jasmeen
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
1 łyżka masła
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
sezam do posypania
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem, dodaj miękką margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i Sezamellę. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia i piecz około 30 min. Na koniec roztop czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej polewy, następnie ozdób nią ciasto.
Ciasto z tahini na zimno
Biszkoptowy spód:
35 g mąki pszennej
50 g cukru
2 jajka
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem, do puszystej masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wylej masę do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkoptowy spód piecz przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem sezamowy:
200 g białej czekolady
250 ml śmietany kremówki 30%
300 g serka mascarpone
50-80 g tahini marki Jasmeen (ilość zależna od upodobań)
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj pastę tahini i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz masę z kremówką. Na sam koniec dodaj mascarpone, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Kremową masę nałóż na ostudzony spód. Włóż na 6-7 godzin do lodówki.
Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Zakupy #LIFESTYLE