Data publikacji: 2016-10-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wyrabianie ciasta jeszcze nigdy nie było tak proste
Kategoria: Zakupy, LIFESTYLE
Wychodząc naprzeciw coraz bardziej zaawansowanym potrzebom konsumentów firma MPM opracowała prosty w obsłudze robot planetarny MMR12.
Domowe ciasta drożdżowe czy makarony to nie lada wyzwanie dla każdego amatora gotowania. Oprócz złożonych receptur wymagają jeszcze długiego wyrabiania ciasta. I tu z pomocą przychodzi nowy robot planetarny firmy MPM. Sprawdźmy jakie jeszcze kulinarne wyczyny ułatwi nam to urządzenie.
Wychodząc naprzeciw coraz bardziej zaawansowanym potrzebom konsumentów firma MPM opracowała prosty w obsłudze robot planetarny MMR12. Produkt wzbogacił portfolio dostępnych produktów marki, które pozwalają sprawnie wywiązać się z codziennych obowiązków. Dzięki planetarnemu ruchowi przystawek (mieszanie w wielu kierunkach) i płynnej regulacji obrotów urządzenie zapewnia idealne napowietrzenie mieszanych składników. Z kolei trzy wymienne mieszadła umożliwiają przygotowanie szerokiego spektrum potraw – od domowego makaronu i ciast drożdżowych, przez puszyste kremy i perfekcyjnej konsystencji bite śmietany, aż po wieloskładnikowe ciasta i pasztety. W zestawie znajdują się bowiem: hak do ciast drożdżowych i innych wymagających długiego wyrabiania (makaron, faworki, chleb), ubijak do lekkich mas, wymagających dobrego napowietrzenia w trakcie ubijania, (białka, ciasto biszkoptowe, lekkie kremy czy majonez) oraz mieszadło do wieloskładnikowych ciast czy dań mięsnych. Jedno urządzenie oferujące pomoc w tak szerokim zakresie to spora oszczędność miejsca w kuchni.
Urządzenie zostało wyposażone w zestaw dwóch mis o pojemności 4,2 l – jedną ze stali nierdzewnej i jedną plastikową. Umożliwia to pracę robota nad konkretnym daniem, nieprzerwaną koniecznością mycia misy. Natomiast załączona osłona na misę uchroni naszą kuchnię przed ubrudzeniem rozchlapanymi, płynnymi produktami oraz umożliwia dozowanie dodatkowych składników w trakcie pracy robota. W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, urządzenie zostało wyposażone w funkcję zabezpieczenia przed włączeniem przy nieprawidłowym montażu.
Krem budyniowy (creme patissiere)
W garnku zagotować mleko (250 ml) z cukrem (25 g). W misie robota ubijać żółtka (3) z cukrem (25 g) na puszysty krem. Do ubitych żółtek dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną (po 1,5 łyżki) i ubijać dalej do jednolitej masy. Do tak powstałego kremu powoli dolewać gorące mleko. Przelać z powrotem do garnka i zagotować na średnim ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Po ugotowaniu przelać znów do misy i wymieszać dokładnie z ekstraktem z wanilii (1 łyżeczka).
Ciasto drożdżowe Brioche
Suche drożdże wymieszać w szklance wody i odstawić, aż się spienią (ok. 15 min). Do misy wsypać przesianą mąkę tortową (0,5 kg), cukier (65 g), sól (1-2 łyżeczki) i powstały zaczyn drożdżowy. Delikatnie wymieszać hakiem na wolnych obrotach, dodać 5 jajek i dalej mieszać, stopniowo zwiększając prędkość obrotów do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Zdjąć misę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.). Po wyrośnięciu wstawić misę z powrotem do robota i stopniowo dodawać masło (ok. 350 g) do idealnego połączenia składników. Wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć i rozwałkować na ok. 0,5 cm, posmarować kremem budyniowym i zwinąć w roladę. Kroić w poprzek na plastry i układać na blasze wyłożonej papierem. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 1-1,5 godz. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 minut.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Zakupy #LIFESTYLE